De bouw van het appartementengebouw in de Hof van Liz is inmiddels begonnen.
De bouw van het appartementengebouw in de Hof van Liz is inmiddels begonnen. Daan Bleuel
rectificatie

‘Appartementengebouw Hof van Liz wordt níet hoger dan gepland’

11 juni 2021 om 10:41 Overig

LEUSDEN De gemeente Leusden heeft bezwaar gemaakt tegen een publicatie in deze krant (op de site en in de papieren editie van woensdag 9 juni), waarin wordt beweerd dat een appartementengebouw in de nieuwe wijk Hof van Liz hoger wordt dan gepland. ,,Dat is geen correcte weergave van de feiten’’, aldus de gemeente. 

Omwonenden (bewoners van de Ruiterhorst) trokken half april bij de gemeente aan de bel. De aannemer stond op het punt met de bouwwerkzaamheden te starten, toen de buurt hoorde dat de parkeerkelder minder diep zou worden aangelegd dan aanvankelijk de bedoeling was. Ze vreesden dat het gebouw daardoor hoger zou worden dan was afgesproken. 

VERVOLGARTIKEL Het vervolgartikel was gebaseerd op de reactie van de gemeente die de omwonenden per brief bereikte. Daarin erkende de gemeente dat plannen om de parkeerkelder ‘half verdiept’ aan te leggen deels werden losgelaten. Dat besluit was genomen omdat ‘hoge grondwaterdruk met een forse kostenstijging gepaard zouden gaan’. ,,Het klopt dat de parkeervoorziening onder woongebouw A slechts iets verdiept wordt aangelegd, ongeveer 30 centimeter onder het maaiveld’’, aldus de gemeente in de brief aan de omwonenden. 

Omdat in eerdere plannen sprake was van een kelder, die circa 1.50 meter tot 2 meter was ingegraven onder het maaiveld, waren de omwonenden bang dat het gebouw door de gewijzigde situatie hoger zou uitvallen. Navraag bij de gemeente leerde dat dat ogenschijnlijk logische verband niet één op één kan worden gelegd. ,,Alleen de kelder wordt minder diep dan aanvankelijk de bedoeling was. Zo simpel is het. Dat heeft verder geen invloed op de hoogte van de rest van het gebouw’’, lichtte wethouder Van Beurden de situatie donderdagavond nader toe in antwoord op vragen van het D66-raadslid Jan Mülder. 

AFSPRAKEN NIET GESCHONDEN In ieder geval houdt de gemeente vast aan de stelling dat -ondanks de noodgedwongen aanpassing in het bouwplan- de afspraken met de omwonenden nergens worden geschonden. ,,De bebouwing wordt aan de kant van de Ruiterhorst niet hoger dan maximaal 13 meter en aan de andere kant hooguit 16 meter, zoals dat ook in het bestemmingsplan en de vergunning is afgesproken. Dat is ook met de omwonenden gecommuniceerd’’, aldus de gemeente in een reactie op de publicatie. 

De gemeente maakte ook bezwaar tegen de kop boven het artikel (Gemeente: ‘Appartementengebouw wordt hoger dan gepland’). Enerzijds omdat het citaat ten onrechte aan de gemeente werd toegeschreven en anderzijds omdat het inhoudelijk niet klopt. Die aantijging is bij nader inzien juist.

Redactie Leusder Krant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie