De komst van zwaar materieel voor de fundering was aanleiding voor omwonenden om half april bij de gemeente aan de bel te trekken.
De komst van zwaar materieel voor de fundering was aanleiding voor omwonenden om half april bij de gemeente aan de bel te trekken. Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente: ‘Appartementengebouw wordt hoger dan gepland’

6 juni 2021 om 11:00 Nieuwbouw

LEUSDEN Omwonenden van de nieuwe wijk Hof van Liz hebben van de gemeente te horen gekregen dat hun bange vermoedens kloppen. Het geplande appartementencomplex tegenover hun huizen wordt hoger dan de bedoeling was. 

door Daan Bleuel

Let op! Delen van dit artikel zijn gerectificeerd.

Bewoners trokken half april verontrust aan de bel. De bouwer liet zwaar materieel aanrukken om de fundering te leggen. Via uitlatingen van een gemeentelijk ambtenaar begrepen de omwonenden dat aanvankelijke afspraken om de parkeeretage van het gebouw deels verdiept aan te leggen niet (geheel) zouden worden nagekomen. 

‘IETS VERDIEPT’ In een brief aan de gemeente gaf de buurt aan te vrezen dat het gebouw daardoor tot twee meter hoger zou kunnen uitpakken dan in eerste instantie de bedoeling was. De gemeente erkent in een brief aan betrokkenen dat de parkeervoorziening onder het gebouw ‘slechts iets verdiept wordt aangelegd’. ,,Ongeveer 30 centimeter onder het maaiveld’’, aldus de gemeente in de brief. 

Volgens de gemeente zou uitvoering van het oorspronkelijke plan met een forse kostenstijging gepaard gaan. Dat had te maken met ‘de hoge grondwaterdruk’ die kennelijk bij het maken van de plannen onvoldoende was ingeschat. Hogere kosten zouden ook de financiering van het gebouw voor de Woningstichting in gevaar brengen, beweert de gemeente in de brief. 

‘BINNEN DE REGELS’ Ondanks de aanpassingen blijven de afmetingen van het gebouw binnen de eisen die het bestemmingsplan eraan stelt. ,,Bebouwing aan de zijde van de Ruiterhorst mag maximaal 13 meter hoog zijn’’, legt de gemeente uit. Aan de andere kant is een hoogte van 16 meter toegestaan. ,,Het woongebouw wordt nergens hoger dan in de regels van het bestemmingsplan is vastgelegd’’, aldus de gemeente. In de brief wordt verder niet toegelicht in welke mate het gebouw hoger wordt dan gepland.

De aanpassing van de bouw heeft wel gevolgen voor een ander uitgangspunt, dat van het uit het zicht parkeren van auto’s. Omdat de parkeeretage nu minder in de grond verzinkt, zijn er aanvullende maatregelen nodig om dat effect toch te bereiken. Dat betekent dat de ‘landschappelijke inpassing’ -die plannen lagen er toch al- moeten worden aangepast aan de ‘beperkt verdiepte uitvoering’ van de parkeervoorziening. Met andere woorden, openbaar groen zal er nu voor moeten zorgen dat omwonenden niet tegen geparkeerd blik van de overburen hoeven aan te kijken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie