Afbeelding
Foto Unsplash

Zorgeloos genieten doe je in een onderhoudsvriendelijke tuin

31 januari 2024 om 12:37 Partnercontent

Een weelderige tuin met allerlei planten en bloemen is prachtig, maar het onderhouden ervan kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een mooie buitenruimte te creëren die weinig aandacht nodig heeft. Ontdek hieronder enkele handige tips om jouw eigen tuin onderhoudsvriendelijker te maken. Dan kun je er de komende lente en zomer zorgeloos van genieten!

Tip 1. Kies voor duurzame planten

Een onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste plantenkeuze. Kies voor duurzame plantensoorten die goed gedijen in jouw bodemtype. Denk aan vaste planten en groenblijvende struiken. Deze hebben weinig zorg nodig en kunnen ieder jaar weer opnieuw tot bloei komen.

Tip 2. Schaf een onderhoudsvrije schuur aan

Een andere goede toevoeging is een schuur die weinig onderhoud vergt. Thermisch gemodificeerd hout zoals vuren en grenen is bijvoorbeeld een slimme keuze. Door deze houtsoorten te behandelen, wordt het natuurlijke materiaal duurzamer en onderhoudsvriendelijker. De behandeling beschermt het hout tegen schimmels, insecten en diverse weersinvloeden. De houten schuur blijft dus lang mooi en in goede conditie. Je kunt verschillende soorten onderhoudsvrije schuren kopen bij de Geldersche Houtbouw. Ook voor tuinkamers en houten carports ben je hier aan het juiste adres.

Tip 3. Maak gebruik van bodembedekkers

Maak gebruik van bodembedekkers rondom planten om onkruidgroei te onderdrukken. Je kunt de bodem bedekken met laagblijvende planten, maar ook met een laagje mulch (zoals boomschors, houtsnippers of cacaodoppen).

Tip 4. Kies onderhoudsarme tuinmeubelen

Tegenwoordig is een tuin niet meer compleet zonder een comfortabele loungeset of ruime tuintafel met bijpassende stoelen. Denk bij de aanschaf van zo’n tuinset goed na over het onderhoud. Kies het liefst voor materialen zoals aluminium of kunststof, omdat deze gemakkelijk schoon te maken zijn. Ook heeft het geen extra behandeling nodig om weersbestendig te blijven. Dit is bij houten tuinmeubelen wel het geval.

Tip 5. Investeer in een sproeisysteem

Zeker in een grote tuin kan het veel tijd en moeite kosten om alles te sproeien. Investeer daarom in een geautomatiseerd sproeisysteem. Zo kun je moeiteloos al het groen water geven en de planten gezond houden. Vooral tijdens de warme zomerperiode kun je hier flink van profiteren.

Tip 6. Houd een minimalistisch tuinontwerp aan

De laatste tip is om het tuinontwerp simpel en minimalistisch te houden. Dit is niet alleen erg trendy, maar vergt natuurlijk ook minder onderhoud. Voeg plantenborders toe zodat er weinig kans is op overwoekering. Laat daarnaast een strak terras aanleggen met onderhoudsvriendelijke tegels. Als alternatief voor gras zou je grind kunnen gebruiken. Hier kan het regenwater goed doorheen zakken.

Op welke manier maak jij jouw tuin een stukje onderhoudsvriendelijker?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie