Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nederlanders zagen charme van vakantie in eigen land in 2021

Partnercontent

In de periode voor de pandemie kozen de meeste Nederlandse huishoudens voor een vakantie in het buitenland. Met name de zekerheid op mooi weer was een reden om voor een Zuid-Europees land te kiezen. Ook het even weg kunnen zijn van landgenoten werd regelmatig genoemd. De pandemie gooide in de zomer van 2020 en in mindere mate 2021 roet in het eten voor veel gezinnen. Een vakantie naar het buitenland was niet mogelijk, of werd als onveilig beschouwd. Met name tieners waren afgelopen zomer nog niet volledig gevaccineerd. Het heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen de charme van bijvoorbeeld een bezoek aan een vakantiepark in Limburg in zijn gaan zien.  

Als vakantieland heeft Nederland veel te bieden

Het bezoeken van campings in Limburg, Zeeland of bijvoorbeeld Noord-Brabant geeft veel mensen het gevoel weg te zijn van huis. Met name mensen uit het Randstedelijk gebied waarderen de rust en ruimte die deze provincies bieden. Daarbij kent Limburg een heuvelachtig landschap, welke niet te vergelijken valt met het landschap in Noord- en Zuid-Holland. Zeeland heeft de gezellige kust met haar fraaie stranden en Noord-Brabant kent de Loonse- en Drunense duinen. Voor wie toch even naar het buitenland wil liggen België en Duitsland om de hoek. Zelfs Luxemburg is goed aan te reizen voor een dagje weg vanaf de camping of het vakantiepark.

Weer viel tegen in de afgelopen zomer

Een nadeel voor de campinghouders en eigenaren van vakantieparken is wel dat het weer afgelopen zomer tegenviel. Het kan voor gezinnen reden zijn om het komende jaar toch weer naar het buitenland af te reizen, als de mogelijkheid geboden wordt. Die kans lijkt groot, want experts gaven al aan een nieuwe lockdown niet te verwachten. Dat de zomerse dagen gemist zijn bleek afgelopen herfstvakantie wel. Schiphol gaf aan circa twee miljoen reizigers te hebben ontvangen op de luchthaven. Veel reizigers kozen voor een vakantie naar bestemmingen als Tenerife, Madeira, Valencia, enzovoorts. Plekken waar het ook in het najaar nog fijn vertoeven is buiten.

 Zomer 2021 kende slechts 17 zomerse dagen

Het aantal dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden Celsius steeg, de zogenaamde zomerse dagen, bleef in 2021 steken op slechts 17. Dat is aanzienlijk minder dan het gemiddelde voor een Nederlandse zomer; 22 dagen met warm weer.

Verre reis voor veel mensen een doel voor 2022

Niet alleen zal het slechte weer van de afgelopen zomer een reden zijn om naar het buitenland te trekken in de zomer. Ook hebben veel gezinnen hun vakantiegeld gespaard de afgelopen twee jaar. Dit heeft hen voldoende budget gegeven voor een verre reis naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, naar Azië of naar Australië. Mensen die Australië als bestemming in gedachten hebben, zullen nog even moeten wachten met het plannen van de vakantie. Het land laat vooralsnog geen Europese toeristen toe. Daarbij is het in de Nederlandse zomer winter in Australië, wat deze bestemming mogelijk minder interessant maakt voor die periode. 

advertentie