Afbeelding
Foto: Pexels

De veiligheid op de werkvloer verbeteren? Dit zijn de beste tips

Partnercontent

Ben je ondernemer en heb je een eigen bedrijfspand? Als er mensen bij jou in dienst zijn, wil je natuurlijk wel dat zij zo veilig mogelijk aan het werk kunnen. Ongelukken op de werkvloer moet je dan ook zoveel mogelijk zien te voorkomen. Dit kun je doen door de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. De veiligheid van jezelf en je werknemers staan voorop, dus besteed hier voldoende tijd en aandacht aan. Hoe je de veiligheid op de werkvloer beter maakt? Wij geven je wat handige tips, dus lees vooral verder als je hier benieuwd naar bent.

Opgeruimde werkvloer

Heel simpel, maar wel essentieel: een opgeruimde werkvloer. Probeer zelf geen rommel te laten slingeren en geef dit ook aan bij je medewerkers. Voor je het weet gebeuren hier ongelukken door en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Probeer de werkvloer zo netjes mogelijk te houden. Hoe rommeliger het is, hoe groter de kans op vervelende ongelukjes.

Geef zelf het goede voorbeeld

Je mag dan wel de eigenaar zijn van het bedrijf, maar dat betekent natuurlijk niet dat het slim is om jezelf niet aan de opgestelde regels te houden. Geef zelf juist het goede voorbeeld, want dan is de kans groter dat je werknemers dit sneller overnemen. Laat zien hoe het wél moet en niet hoe het niet moet!

Luister naar de wensen van je werknemers

De werkvloer moet natuurlijk voor iedereen een veilige plek zijn. Om dit haalbaar te maken, kan het slim zijn om eens te vragen aan je werknemers hoe zij dit voor zich zien. Misschien lopen zij wel tegen bepaalde dingen aan in het huidige pand wat betreft de veiligheid. Voor jou is dit handig om te weten, want hier kun je op anticiperen. Je wensen van je werknemers zijn van groot belang, want op deze manier kan iedereen zo veilig mogelijk te werk gaan. Betrek hen hier dus zeker bij en beslis niet alles zelf.

Het kan natuurlijk gebeuren dat er wel eens een bedrijfsongeval plaatsvindt. Dat is natuurlijk vervelend. Ook in dit geval is het van groot belang om te luisteren naar de wensen van je werknemers. Als iemand letsel heeft opgelopen, is het ook aan jou als werkgever belangrijk om hier goed mee om te gaan. Je zou de persoon in kwestie bijvoorbeeld kunnen wijzen op advies van Wijs Letselschade. Als bedrijf ben je namelijk vaak verantwoordelijk voor letselschade bij bedrijfsongevallen. Ga hier dus goed mee om, want dit is fijn voor beide partijen. Als een bedrijfsongeval plaatsvindt, is het bedrijfsongeval melden van groot belang. In sommige gevallen door de werknemer, maar in andere gevallen ook door de werkgever.

Stel een veiligheidsbelang op

Het is van belang dat iedereen op de hoogte wordt gebracht van de regels over de veiligheid op de werkvloer. Om dit te realiseren, is het belangrijk om een duidelijk veiligheidsbeleid op te stellen. In dit veiligheidsbeleid kun je bijvoorbeeld belangrijke regels en procedures omschrijven. Wat handig kan zijn om te doen, is om deze regels en procedures uit te printen en op te hangen op de werkplek. Zo worden je werknemers hier vaak aan herinnerd en is de kans groter dat het goed gaat.

Bij veel bedrijven is het mogelijk om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Als dit bij jouw bedrijf ook het geval is, is het dus tijd om hieraan te werken. Probeer te allen tijde een zo veilig mogelijke omgeving te creëren op de werkvloer. Voor jezelf en voor je werknemers!

advertentie