Afbeelding
Foto: Kenny Eliason via Unsplash

4 tips voor het ontwikkelen van creativiteit

2 juni 2023 om 10:56 Partnercontent

Creativiteit is niet voorbehouden aan kunstenaars, muzikanten en schrijvers. Het is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen. Als je ooit je creativiteit hebt willen stimuleren, kunnen deze tips je helpen.

1. Volg je nieuwsgierigheid

Creativiteit begint bij het opdoen van inspiratie. Daarvoor kun je Pinterest gebruiken of naar een concert of museum gaan. Ook boeken en muziek kunnen je inspiratie geven. Zelf alledaagse dingen kunnen je nieuwsgierigheid prikkelen en je interesse wekken. Als je bijvoorbeeld een interessant ontwerp of een interessante textuur ziet in de vloer van een gebouw, maak dan een foto en zet die in ene map op Pinterest. Als je een choreografie wil bedenken voor een dans en je ziet de golven van het water op en neer deinen, maak dan een schets van de bewegingen. Zo doe je inspiratie op en train je je brein tegelijkertijd om creatief te denken. 

2. Trek er tijd voor uit

Een belangrijke stap naar meer creativiteit is jezelf toestaan om tijd uit te trekken voor het ontwikkelen van je sluimerende vermogens. Stel het niet meer uit totdat je een keer tijd hebt. Neem er de tijd voor en plan het desnoods in. 

Tijd maken voor creativiteit kan inhouden dat je nee moet zeggen tegen dingen die je beschikbare tijd opslokken of zelfs dat je afspraken in je agenda moet schrappen. Soms kan het helpen om hulp van anderen in te roepen, bijvoorbeeld met de kinderen of het huishouden, zodat je meer tijd hebt voor het ontwikkelen van je creativiteit. 

Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in schilderen, plan dan regelmatig tijd in om je vaardigheden te leren en te oefenen. Heb je een schilderij gemaakt waar je tevreden of bent, aarzel dan niet om het in te lijsten en op te hangen in de woonkamer met een esthetisch schilderij ophangsysteem. Zo beloon je jezelf en motiveer je jezelf om door te gaan met het ontwikkelen van je creativiteit.

3. Experimenteer met verschillende stijlen

Een manier om buiten je comfortzone te treden is om te experimenteren met verschillende stijlen. Als je voornamelijk klassieke muziek speelt, experimenteer dan eens met jazz of popmuziek. Maak je vooral pastels, ga dan eens voor een olieverfschilderij.

4. Ontdek kwaliteit in kwantiteit

Creativiteit gaat niet over perfectie. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het resultaat. Noteer al je ideeën en werk er een aantal uit waar je op dat moment zin in hebt. Ideeën kunnen een springplank zijn naar andere ideeën die zich aandienen. Ook op deze manier ontwikkel je je creativiteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie