Albert Kramer en Hilde Heuvel.
Albert Kramer en Hilde Heuvel. Eigen foto
Raadgever

‘Nog niet over de olifant in de kamer’

1 januari 2022 om 08:33 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Hilde van den Heuvel en Albert Kramer van het onlangs afgesplitste Leusden Vooruit over een veilig publiek debat.

,,Wij zullen in deze raadgever de olifant in de kamer dan ook niet benoemen. Daar komen we graag op een ander moment op terug. Maar wat willen wij dan wel onder de aandacht brengen.”

VEILIGHEID PUBLIEK DEBAT ,,We zien de polarisatie in onze samenleving toenemen. Ook in Leusden. Afgelopen maanden zijn we als raad veel met inwoners in gesprek geweest als het gaat om de duurzaamheidsopgave. In de gesprekken hebben wij ervaren dat het gesprek soms erg fel wordt gevoerd. En dat mag. Maar in dat gesprek moeten we wel respectvol blijven, naar elkaar luisteren en elkaar willen horen. En daar schortte het soms nog wel eens aan. Van diverse mensen hebben wij in de afgelopen periode gehoord dat zij zich onveilig voelen in dat publieke debat. En dat mag niet! Het is jammer dat we sommigen mensen daardoor niet hebben gehoord. Je moet je te allen tijde veilig voelen in het voeren van een gesprek.”

,,Naast dat je je veilig moet voelen in het publieke debat, moet je je ook als politicus veilig voelen om je uit te kunnen spreken. Binnen de raad, in de tweede kamer, op straat in gesprek met inwoners, in je eigen fractie. Ook hier zie je dat de gesprekken steeds scherper worden gevoerd en dat ook hier steeds vaker een gevoel van onveiligheid wordt ervaren. Gelukkig (en helaas) komt dit onderwerp al wat vaker op de agenda. In het Binnenlands Bestuur (vakblad binnen de overheid) zijn hier recent ook al wat artikelen aan gewijd. Terecht.”

DIT VERDIENT AANDACHT ,,Afgelopen periode hebben wij ook getracht dit onderwerp te agenderen. Helaas nog niet voldoende. Gelukkig heeft de burgemeester beloofd dit onderwerp waar nodig en mogelijk bespreekbaar te maken. Want we moeten hierover met elkaar in gesprek. Over hoe wij de polarisatie in onze samenleving tegengaan en hoe wij met elkaar het gesprek willen kunnen voeren, zodat iedereen zich veilig gehoord kan voelen.”

MEEDOEN ,,Voor ons als partij is samenwerking, verbinding en open communicatie een belangrijk uitgangspunt. We moeten als politiek en als inwoners zorg dragen dat we met respect met elkaar in gesprek blijven. Dit zult u ook terugvinden in ons verkiezingsprogramma. Het schrijven van dit programma en uitvoering geven daaraan, dat kunnen we niet alleen. Wat zijn uw wensen voor Leusden voor de komende vier jaar en de jaren daarna? Laat het ons weten. Zo kunnen wij als nieuwe lokale partij, samen met u, een stap vooruit zetten.”

,,De olifant in de kamer. Stiekem toch benieuwd naar die olifant? Mail ons en dan vertellen we u er graag meer over.”

Hilde van den Heuvel en Albert Kramer, Leusden Vooruit, hilde@leusdenvooruit.nl en  albert@leusdenvooruit.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie