'Het onderzoek naar windmolens langs de A28 wijst uit dat dit zou kunnen.'
'Het onderzoek naar windmolens langs de A28 wijst uit dat dit zou kunnen.' Energiecoöperatie DEEL
Raadgever

Marcel Sturkenboom: ‘Zonnevelden en windmolens niet uitsluiten’

29 oktober 2022 om 11:00 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Marcel Sturkenboom over het bijdragen aan een duurzame energietransitie.

,,Grootschalige mechanische opwek van energie op Leusdens grondgebied. Dat moet maar elders gebeuren. Dat standpunt is ook stevig in het collegeprogramma verankerd. Door de oorlog in Oekraïne is bovendien de noodzaak om in ons land onafhankelijk van landen zoals Rusland aan eigen duurzame energielevering bij te dragen, zo actueel als het maar kan.”

ONDERZOEK A28 ,,Inmiddels is er bij de gemeente een verzoek ingediend om binnen de huidige richtlijnen aan de Emelaarseweg een kleinschalig en duurzaam zonnepanelen veld aan te mogen leggen. Vorige week verscheen het door onder andere GroenLinks-PvdA gevraagde rapport of er langs de A28 met borg voor veiligheid, gezondheid, natuur en biodiversiteit windmolens zouden kunnen worden geplaatst. Het onderzoek wijst uit dat dit met een paar serieuze aandachtspunten zou kunnen. Daarnaast heeft de provincie aan Leusden en andere gemeenten afgelopen zomer nadrukkelijk laten weten dat als er geen invulling wordt gegeven aan de (afgesproken) bijdrage aan energie-opwekking, de provincie zelf de regie overneemt. Dat houdt dat de provincie mogelijk plekken op Leusdense grondgebied aanwijst voor  windmolens en zonnepanelen velden.”

Wij maken ons als fractie samen met anderen sterk voor een duurzame energietransitie waaraan Leusden gewoon dient bij te dragen

DON QUICHOT ,,Ongehoord. Het voorgaande levert een stevig politiek dilemma op dat komende weken moet worden opgelost. De grote vraag is of het college van B&W en met name Lokaal Belangrijk gezien de nieuwe werkelijkheid blijft vechten tegen windmolens. Daar lijkt het wel op. Industriële windmolens blijven voor hen hoe dan ook onbespreekbaar.”

,,Afgelopen weekend verkondigde LB fractievoorzitter Frank de Wit zelfs op het zeer ter discussie staande platform ‘Ongehoord Nederland’ dat de democratie in Leusden door het handelen van de provincie onder druk staat. De keuze voor dit platform is niet alleen zeer onkies; het kenmerkt Lokaal Belangrijk en tekent de Wit als Don Quichot.”

NIET UITSLUITEN ,,Wij maken ons als fractie samen met anderen sterk voor een duurzame energietransitie waaraan Leusden gewoon dient bij te dragen. Wij vinden dat zonnepanelenvelden en windmolens niet uitgesloten moeten worden. Het voorstel om aan de Emelaarseweg een zonnepanelenveld neer te leggen is duurzaam, betrekt de inwoners van Leusden bij de opbrengst en past gewoon binnen het vastgestelde uitnodigingskader. Het onderzoek naar windmolens langs de A28 wijst uit dat dit zou kunnen. Wij vinden dat we in Leusden een stap verder moeten maken. Dus college, keur het voorstel voor een zonnepanelenveld aan de Emelaarseweg goed en werk de mogelijkheden van en aandachtspunten voor windmolens langs de A28 met alle belanghebbenden verder uit.”

Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA, m.sturkenboom@raad.leusden.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie