Afbeelding
Dossiermappen

Gemeenteraad tikt GGD regio Utrecht met motie gevoelig op de vingers

21 december 2022 om 13:00 Politiek

LEUSDEN De voltallige raad heeft vorige week donderdag een motie ingediend (en aangenomen), waarin de GGD regio Utrecht stevig op de vingers wordt getikt voor het kostbare debacle rond de ontwikkeling van een eigen digitaal dossier voor de jeugdgezondheidszorg. 

door Daan Bleuel

De GGD maakte onlangs bekend dat pogingen om -samen met nog twee GGD-regio’s- eigen software te ontwikkelen van een nieuw digitaal (maatwerk-)dossier voor de jeugdgezondheidszorg als mislukt moet worden beschouwd. Aan de ontwikkeling van de software is zeven jaar gewerkt en kostte tot nu toe 13 miljoen euro. 

HET SCHIP IN Utrechtse gemeenten die bij de GGD regio Utrecht zijn aangesloten gaan samen voor 4,9 miljoen het schip in. Leusden zal over 2022 zo’n 125.000,= euro moeten betalen om het financiële gat dat het project heeft geslagen te dempen. 

In de motie zegt de gemeenteraad te verwachten dat daar voor 2023 een vergelijkbaar bedrag bij zal komen. Want er zullen kosten gemaakt moeten worden voor een nieuw aanbestedingstraject, voor juridische kosten en kosten om met de nieuwe software te leren werken. 

STANDAARDPAKKET In de motie eisen de fracties in de Leusdense gemeenteraad dat er bij de aanschaf van een nieuwe dossier-applicatie alleen gekozen mag worden voor een standaardpakket dat elders zijn bruikbaarheid al heeft bewezen. 

Ook wil de gemeenteraad een evaluatie van de gebeurtenissen tot nu om het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot deze complete mislukking goed in kaart te brengen. Verder zegt de raad -in diplomatieke bewoordingen- een hartig woordje te willen spreken met iemand van de GGD, de applicatieontwikkelaar en andere betrokkenen. 

VEEL GEMEENTEN Volgens de initiatiefnemer van de motie, Martijn Kraa (fractievoorzitter van D66), is de motie in deze vorm in veel Utrechtse gemeenten behandeld. Volgens hem hebben zo’n 17 gemeenten de motie inmiddels aangenomen. Daar voegt Leusden zich na donderdag nu bij. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie