Supermarkten nemen hygiënemaatregelen voor de veiligheid van hun klanten, zoals de Jumbo in De Hamershof. Supermarkten mogen de komende tijd op zondag al vanaf 9.00 uur open.
Supermarkten nemen hygiënemaatregelen voor de veiligheid van hun klanten, zoals de Jumbo in De Hamershof. Supermarkten mogen de komende tijd op zondag al vanaf 9.00 uur open. Daan Bleuel

Supermarkten op zondag vanaf 9.00 uur open

25 oktober 2020 om 09:00 Winkels

LEUSDEN Winkeliers, met name eigenaren van supermarkten, mogen hun deuren op zondagochtend al om 9.00 uur openen. Het college verleent de winkeliers opnieuw ontheffing van het verbod in verband met de maatregelen om de corona-epidemie te beteugelen. 

door Daan Bleuel

De (nieuwe) ontheffing is half oktober van kracht geworden en zal vooralsnog een half jaar duren (tot 10 april 2021). Als de 1,5 meter samenleving dan nog steeds van kracht is, kan de regeling worden verlengd. Dat heeft het college begin deze maand besloten. 

KLANTEN SPREIDEN De ontheffing was al eerder aan de orde. Ook tijdens de eerste ‘lockdown’ stelde het college supermarkten in staat vaker open te zijn dan normaliter volgens gemeentelijke regelgeving mag. ,,Hiermee werd winkeliers die levensmiddelen verkopen de mogelijkheid geboden om klanten te spreiden over de dag’’, licht het college het toenmalige besluit toe. De regeling stelde supermarkten bijvoorbeeld in staat speciale openingstijden te hanteren voor kwetsbare groepen zoals ouderen. 

Premier Rutte riep winkeliers eind september op ‘een strenger deurbeleid te gaan voeren, toe te zien op hygiënemaatregelen en speciale uurtjes in te ruimen voor kwetsbare groepen’. Om dat mogelijk te maken wil het college de winkeliers in staat stellen de toeloop te spreiden door de openingstijden te verruimen.

REGULIERE ZONDAGEN De regeling wordt opnieuw van stal gehaald omdat het corona-virus weer in alle hevigheid om zich heen grijpt. Winkels mogen daarom op ‘reguliere’ zondagen hun deuren al om 9.00 uur openen, in plaats van om 12.00 uur zoals onder normale omstandigheden het geval is. Uitzonderingen zijn (en blijven) Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Eerste Paasdag. Dan blijven de winkels de hele dag gesloten.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie