Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Column Marco Bosmans: ‘Nou weet ik ook wel dat het in de horeca draait om borden en glazen, maar hoe staat het met de beleving?’

31 mei 2023 om 11:05 Column

Knipoogje: Uitspanning

De lente kende dit jaar wat startproblemen, maar nu lijkt de zon toch echt te winnen. Naar het schijnt. Dat vertaalt zich in mijn geval vaak in een andere manier van koken en eten. Ik bedoel: meer tuin en terras, meer saté en salade.

Die behoefte om op dit soort dagen buiten te deur te eten kent in Leusden zo zijn beperkingen. Met alle respect voor de vele uitbaters, de meeste terrassen in onze dorpen ontberen een fraai buitenleven. Met de verkoop van Huize den Treek, precies een kwart eeuw geleden, viel het allermooiste ‘buiten’ – en dito terras – in particuliere handen. Nooit meer eendjes voeren, theetjes drinken. 

Wat rest is een overdaad aan bistro’s en brasserieën, die hun terras langs de straat of in een winkelcentrum hebben uitgezet. Hoe mistroostig wil je je zeebaars hebben? Nou weet ik ook wel dat het in de horeca draait om borden en glazen, maar hoe staat het met de beleving? Je mag in deze supergroene gemeente toch ook wel een uitspanning verwachten? Vooruit, Bavoort komt in de buurt, maar weet met de rug naar het bos gekeerd ook niet de ideale omstandigheden te creëren. Nee, het is slechts Mon-Chouette dat uitspanning en ontspanning op een charmante wijze combineert, alleen schiet daar de menukaart tekort. 

Na een trektocht langs alle 23 terrassen, zal ik na de zomer de balans opmaken in deze krant – en de bonnetjes gaan naar de chef

Trouwens… Naast dat ik wekelijks knipoog in uw favorietste krant van Leusden, mag ik als culinair redacteur voor andere media regelmatig de keuken induiken. Zo beproef ik de horeca voor het AD en spreek ik met voeders in het algemeen voor het ND. Het is niet alleen een heerlijke baan, het verschaft me een alibi voor mijn onsjes meer, maar dat terzijde. In die culinaire bedrijvigheid trof ik de afgelopen weken toevallig drie kookboekenschrijvers die bij mij aan tafel hun ziel blootlegden. Welmoed Bezoen heeft zich, na haar Saladebijbel, gestort op haar eigen wilde keuken, Jadis Schreuder komt deze zomer, na twee citroenboeken, met haarsmakenregister en thuis bij zangeres Shirma Rouse kreeg ik gisteren nog een proeve van haar soul-kitchen. Jammie! 

Het zijn niet alleen drie gepassioneerde vrouwen die geweldig kunnen koken, er gaat meer schuil achter hun recepten. Zowel Welmoed, Jadis als Shirma vonden in koken nieuw geluk. Ze ontdekten hun betere ik, ieder op haar eigen wijze. Zo staan hun boeken min of meer symbool voor een streep onder het verleden en een herstart met meer eigenwaarde. En wat de dames gemeen hebben: ze delen die liefde voor zichzelf via het eten met hun lezers en dat proef je. De liefde van de vrouw gaat dus ook door de maag.

Ik weet het! Geïnspireerd door de dames laat ik me de komende maanden liefdevol laven aan het lekkers van Leusden. Na een trektocht langs alle 23 terrassen, zal ik na de zomer de balans opmaken in deze krant – en de bonnetjes gaan naar de chef. Dat worden een paar lekkere en (uit)spannende maanden.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie