'Er was een potje met vet nodig voor de stramme benen en piepende gewrichten, maar Leusden is weer in beweging!'
'Er was een potje met vet nodig voor de stramme benen en piepende gewrichten, maar Leusden is weer in beweging!' Getty Images

Column Marco Bosmans: ‘De avondvierdaagse trekt door dorp en ommeland; wat een vertrouwd gezicht’

24 mei 2023 om 11:13 Column Knipoogje

Knipoogje: Schuinsmarcheerders

Er was een potje met vet nodig voor de stramme benen en piepende gewrichten, maar Leusden is weer in beweging! De avondvierdaagse trekt door dorp en ommeland; wat een vertrouwd gezicht. Toegegeven, ik haalde een jaar geleden op deze pagina iets te fel uit naar de organisatie en de gemeente, maar gisteravond liep het weer (bijna allemaal) op rolletjes. 

Van de Bavoortseweg via de Driftakkerweg langs het kanaal en door de Hamershof en Claverenblad terug naar de start. En net als vroeger mocht een corrigerende tik van een rood aangelopen moeder of disciplinaire gil van een aanjagende meester hier en daar niet ontbreken. Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de marsleiders in China. 

De A4D Leusden heeft een paar slechte jaren achter de rug. Zo was er een rel over een groep vluchtelingen zonder startbewijs, hielden boze bestuursleden het terstond voor gezien en zette corona twee keer een streep door het evenement. Toen het land eenmaal weer van het slot mocht, werd het kersverse A4D-bestuur verrast door nieuwe omstandigheden waardoor ze de organisatie niet rond kregen, zo werd verkondigd. Maar dat was vroeger. Streep eronder.

Toegegeven, ik haalde een jaar geleden op deze pagina iets te fel uit naar de organisatie en de gemeente

Nu we de paden en lanen weer op- en intrekken is er wel iets veranderd. De frisse bestuursleden hebben niet alleen nieuwe vrijwilligers en sponsoren aan zich verbonden, ze hebben ook een nieuweroutekaart ontwikkeld. Tja, ook het stratenplan en buitengebied van Leusden is de afgelopen jaren een beetje uitgebreid. Trokken de grootste kilometervreters gisteren door het centrum, vandaag staat Tabaksteeg op de agenda, morgen gaan ze het bos in en op vrijdag wordt zowaar De Schammer even aangetikt. Vraag ik me toch af: hoe houd je de joelmassa in dit broedgebied een beetje in toom? Joelen mogen ze die laatste avond natuurlijk wel bij het passeren van het Huis van Leusden, want daar wordt het defilé afgenomen.

En joelen doen vrijdag ook de papa’s en mama’s, de buren en vrienden langs de kant. Althans, zo herinner ik me de slotavonden toen onze jonge Bosmensjes nog hun kilometers maakten. Op de eerste keer na, toen we zoon- en dochterlief niet alleen toeschreeuwden, maar ter aanmoediging ook een mandarijn in de handen duwden. Dat werd niet gewaardeerd bij deze Hollandse equivalent van het Suikerfeest. Snoep moest het zijn, liefst kettingenvol! 

Mag ik u, als trotse ouder of andere supporter, nog een suggestie aan de hand doen voor de intocht? Henk Kiers houdt zijn Top1Toys nog één week open. Zijn publiek vergrijst, zegt-ie. Hûh?! Hoe dan ook, het komt van pas, want een speelgoedje als beloning lijkt me beter dan een snoepgoedje. En nog iets nieuws: Arie Afval vraagt wandelaars en publiek geen vuil achter te laten. De veegwagen is verleden tijd, namelijk. A4D Leusden gaat met zijn tijd mee. Vet, niet? Een potje vol.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie