'Ik wil niet wappie overkomen, maar ook in de hoofdletters van het Christen-Democratisch Appèl hadden we een complottheorie kunnen aflezen.'
'Ik wil niet wappie overkomen, maar ook in de hoofdletters van het Christen-Democratisch Appèl hadden we een complottheorie kunnen aflezen.' Pixabay

Columnist Marco Bosmans: ‘Het rood-wit-blauw mag weer in top en de trekkers zullen weer ploegen en zaaien’

22 maart 2023 om 11:00 Column Knipoogje

Troefboer

Nou, het was me het weekje wel. Na mijn kolommetje over dochterlief die haar vrijgezellenleven op de proef stelt in een tv-programma, liepen amoureuze aanbidders onze voordeur plat. Ook bij Kruidvat Hamershof ging onze 22-jarige schone over de tong. Nogal logisch ook: een betere aanbieding hebben ze daar nog niet gehad. En dan was er nog die BBB…

De BoerBurgerBeweging kwam, zag en overwon. Ook in Leusden. Dat hadden we hier natuurlijk al een beetje kunnen zien aankomen. Immers, waar voorheen het CDA campagneposters in vlaaien prikte en aan hekken plakte, kleurde het weiland nu lange tijd blauw-wit-rood. Je zou ook kunnen stellen dat BBB staat voor Boos Boos Boos of de anti-stem, maar dat is te makkelijk.

Ik wens verkenner De Vries en BBB-lijsttrekker Verleun alle wijsheid (en creativiteit) in het provinciehuis van Utrecht

Het groene Leusden, de ommelanden in het bijzonder, ziet in de beweging van Caroline van der Plas een beter perspectief, een antwoord op hun zorgen. En dus gingen de meeste Statenstemmen in Leusden vorige week naar BBB, gevolgd door VVD en CDA. Ja, drieletterpartijen scoren het best. Hm.. Ik wil niet wappie overkomen, maar ook in de hoofdletters van het Christen-Democratisch Appèl hadden we een complottheorie kunnen aflezen. De partij verkoos in 1980 de eerste letters van het alfabet, maar was er eentje vergeten. Ziet u het ook? En nu neemt de B wraak, in drievoud.

Zonder gekheid, mijn potlood kleurde vorige week een ander vakje, maar ik wens verkenner De Vries en BBB-lijsttrekker Verleun alle wijsheid (en creativiteit) in het provinciehuis van Utrecht. Voor de nodige inspiratie bij de onderhandelingen kunnen ze overigens altijd terecht in het Huis van Leusden, waar vorig jaar al een frisse wind opstak met de komst van Lokaal Belangrijk. Hoe je daarna met de juiste poppetjes politieke verantwoordelijkheid neemt, moet Alexandra Kolkman weten.

Terwijl de zegevierende boeren en burgers hun stemmen en zegeningen telden en van taart snoepten, verkoos ik het lekkers van een paar andere ‘boeren’. Zo hebben Henrik Pieter en Willine de Graaf, die uit de voetsporen zijn getreden van Ruud van Diermen, hun viswinkel een facelift gegeven. De vis was al vers en het interieur doet er nu niet voor onder. Ondertussen werd kaasboer Fred de Lange 200 meter verderop verrast met zijn jubileumfeestje. Hij verkoopt namelijk al een kwart eeuw de lekkerste plattelandse gelen en tal van andere schimmels. Ook daar is het tijd geworden voor de volgende generatie, want dochter Noah zwaait er nu de scepter. Bij de groenteboer vierde ik tot slot de laatste winterdag met gestampte pot van het huis. Kom maar op, lekkere lente!

Wat een heerlijke oogsttijd staat ons te wachten. Het rood-wit-blauw mag weer in top en de trekkers zullen weer ploegen en zaaien, als Caroline waakt over haar boeren. Of is er nog een boer die een andere vrouw zoekt? Kom op boer, wat zeg je van mijn chicky?

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie