Ook voor schilders is de pluktuin in Stoutenburg een bron van inspiratie.
Ook voor schilders is de pluktuin in Stoutenburg een bron van inspiratie. Martin Vermeul

Column Marco Bosmans: ‘Ik droom mij een succesvolle vennoot voor de Ravenhorstjes’

19 juli 2023 om 15:00 Column Knipoogje

Knipoogje: Hofmakerij

Hoezo prettige vakantie in Spanje, Italië of Griekenland? De Plaza Mayor in Madrid, vismarkt op Sicilië en Akropolis van Athene maken deze week alleen maar slachtoffers. Met temperaturen van40+ is ‘het goede mediterrane leven’ er ver te zoeken. Vakantieman, mag ik op de eerste vlucht naar huis?!

En dan vergeet ik het hoogtepunt nog, want wie deze zomer zijn caravan naar Death Valley in Californië sleept, tikt daar de 50 graden aan. Avontuurlijke vakantie? Nee, dit soort bestemmingen laat ramptoeristen (lees: klimaatweigeraars) letterlijk in hun eigen sop gaarkoken. Daar helpt zelfs geen Etos-zonnebrand tegen. Het zijn zorgelijke zomerwaarden die ons leren dat het voor- en najaar zich veel meer lenen voor de route du soleil. 

TROPENROOSTERS

Juni, juli en augustus vragen steeds meer om flexibele tropenroosters in het onderwijs en de industrie. Dus: een beetje gas terug, arbeid in de ochtend en siësta in de middag. De stukjesschrijver heeft last van een zonnesteek, hoor ik u denken. Het tegendeel is waar, want de invoering van een mediterraan bioritme maakt uiteindelijk dat we langer kunnen genieten van het vakantiegevoel dan die drie hete en dure hutje-mutje-weken in het hoogseizoen, zoals nu. Kortom, geen Europese afdaling voor ondergetekende op dit moment en al helemaal geen vrijwillig levenseinde in de brandende woestenij in de VS. 

Het echtpaar Bosmans liet de bloemetjes met rust en verkoos een snelle ommegang langs de bedden, een soort doolhof voor beginners

Nee, uw schrijver annex blijver zocht het kleine genieten deze dagen in de vallei van het (goede) leven. De Gelderse Vallei om precies te zijn, die onze gemeente omsluit. In Stoutenburg zijn Wilma en Leendert van Ravenhorst sinds enkele jaren ware toeristentrekkers met hun pluktuin. Na de vroege oogst van vele duizenden tulpen in hun achtertuin zijn het nu de zomerbloeiers die de schaar moeten vrezen; van de zinnia elegans tot de ammi majus. 

LUSTHOF

Het is een ware lusthof voor met name dames. Stigmatiserend misschien, maar ik zag het zaterdag met eigen ogen. Zij knipt er lustig op los, hij sjokt er rustig achteraan, al dan niet met jong nageslacht. Het echtpaar Bosmans liet de bloemetjes met rust en verkoos een snelle ommegang langs de bedden, een soort doolhof voor beginners. Met koek en zopie schoven we aan een picknicktafel. Het erfterras, midden in de tuin, biedt een perfect uitzicht op de plukdames en het herengevolg, maar ook op de weide omtrek. 

De Stoutenburgse valleivelden tonen vijftig tinten groen en lenen zich deze aangename zomerweken bij uitstek voor picknickkleden. En wat te denken van een paar zomerse dinershows met moes uit eigen tuin of een B&B in een stal aan de bosrand? Ik droom mij een succesvolle vennoot voor de Ravenhorstjes...

Trouwens, er worden niet alleen bloemen geplukt in Stoutenburg. Ik zie ook een kinder-pluktuin. Is dat wat ze bedoelen met plattelandscriminaliteit of is dit een oververhitte columnist?

Reageren? E-mail: Marco Bosmansbosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie