default
default Willem Eelman

Column Marco Bosmans: ‘Het wordt tijd om in dit kolommetje enkele slaapkamergeheimen te delen’

14 juni 2023 om 11:33 Column Knipoogje

Knipoogje: Krijsers

Zijn we de lentekriebels voorbij, krijg ik last van zomerkriebels! Ja, het wordt tijd om in dit kolommetje enkele slaapkamergeheimen te delen. Oeps. Ik vermoed dat mevrouw Bosmans bij dit intro van schrik de pagina omslaat… 

Wees gerust, geen bloemetjes of bijtjes in dit verhaal, maar andere beestjes. Vooropgesteld: ik ben een liefhebber van alles wat groeit en bloeit, en gun elk levend wezen derhalve zijn ultieme habitat. Zo hoort u mij over de fruitvlieg en zilvervis niet klagen en ook buitenshuis heb ik van mieren of slakken amper last. Zelfs de terrormug en monsterwesp zijn in onze tuin veilig. Nee, het is het gevogelte dat mij nu stoort. Legden ze in mei nog braaf hun ei, deze maand lijkt een waar kraamfeest losgebarsten in alle nesten. Maar waarom vieren zij hun feestje niet in de avond, zoals wij mensen? Waarom moet dat bij dageraad? 

Benieuwd of zij onze pudding in 2024 na lange tijd ook weer eens landelijk weet uit te serveren

Het tsjilpt, krijst, fluit en kraait in de vroege ochtenduren. Een koor van Chinese nachtegalen zou ik nog kunnen verdragen, maar in en rond mijn achtertuin is van samenzang absoluut geen sprake. Het kwettert luid en schril dwars door mekaar. En dan te bedenken dat die ene wijze uil eens uitriep: oogjes dicht en snaveltjes toe. Daarmee doelde hij op mensenoogjes en vogelsnaveltjes, hoor! De zomerdagen beginnen dus (te) vroeg in huize Bosmans. Wegens natuurlijke omstandigheden, zal ik maar zeggen.

En zo nu en dan krijgt een zomerdag ook een muzikaal slot. Nicole van Es toonde zich zaterdag een flierefluiter op het podium van Puddingpop en dat was te horen. Het festival is terug en het was aan Nicole om de optredens aaneen te rijgen en het zwetende publiek geboeid te houden. Dat gaat ze vaker doen, zo werd mij verteld. 

Fort33 heeft in deze kleurrijke kwartiermaker, bekend van Popronde Amersfoort en Elfia in Utrecht, een nieuwe programmeur en ambassadeur gevonden. Top! Benieuwd of zij onze pudding in 2024 na lange tijd ook weer eens landelijk weet uit te serveren. Kom maar op als je durft, Rowwen Hèze, Bökkers en Bizzey. Ja, Leusden is klein, maar groot genoeg voor een akoestische setting. Of wat te denken van een weekend vullend thuisconcert van de Marcel Fisser Band and Friends?

Ook Theater de Tuin heeft weer een programma vol prachtige vogels van diverse pluimage weten te vangen voor het nieuwe seizoen. Mylou Frencken, Francis van Broekhuizen, Gerard Alderliefste, Alexander Broussard; ze zingen zoals ze gebekt zijn en nestelen zich na de zomer in De Tuin in Leusden. Ik verheug me erop. Er staat ongetwijfeld ook wat moois voor u op de seizoenkalender, dus check even de website van ons dorpstoneel.

Over de tuin gesproken. Er schiet mij ineens een oplossing te binnen voor de kwetterhinder. Ik gooi vanavond een kwartel op de barbecue! Erg spijtig dat juist hij doof is, maar dat zal zijn gevederde vrienden leren.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie