'Ons buitengebied heeft nou eenmaal rijke schoonheid in overvloed'.
'Ons buitengebied heeft nou eenmaal rijke schoonheid in overvloed'. MVL

Column Marco Bosmans: ‘Ons buitengebied heeft nou eenmaal rijke schoonheid in overvloed’

23 juli 2023 om 11:00 Column Knipoogje

knipoogje: Prikvork

Maarten van Ooijen en ik zouden deze week een hapje eten. De val van het kabinet gooide echter roet. ,,De demissionair staatssecretaris van VWS heeft even wat anders aan zijn hoofd”, zo liet zijn voorlichter weten. Alle begrip, uiteraard. En alle reden om me op deze pagina vooral met andere zaken bezig te houden.
Zo kon het gebeuren dat mevrouw Bosmans de onderminister waarnam en Haags pluche werd verruild voor zwart Textileen op een Leusdens terras. Op tafel: een fonduepot.

VAKANTIEKOLOMMETJES

Nu Midden-Nederland als eerste regio en masse tot stilstand is gekomen, leek het mij leuk om deze zomer het aangename nut samen te laten smelten in vier vakantiekolommetjes. Ik werk dus gewoon door, voor de goede orde, maar leef mijn leven deze dagen door de ogen van de toerist. Oké, Leusden is geen Texel, Maastricht of Nunspeet, maar als ik de complimenten in het gastenboek van ons VVV-kantoor Leusden Natuurlijk! mag geloven, wordt hier veel moois en lekkers genoten. Dat is voor een trouwe ingezetene als ik geen grote verrassing, maar er is meer bevestiging. Zo biedt onze gemeente een thuis aan RCN Vakantieparken. Deze bijzondere reisorganisatie opereert vanuit de prachtige villa op de Heiligenberg. En ook de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) vond haar habitat in Leusden. Vermoedelijk omdat dit de allermooiste toeristische gemeente van Nederland is, denkt u ook niet?

BRIL DER POËZIE

Die toerist in Leusden kan de bril der poëzie opzetten om in Achterveld weg te dromen op een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen. En is het niet Friso Wiegersma die de ansichtkaart inkleurt, dan vindt de vakantieganger wel een vrije vertaling in Marsman’s Denkend aan Leusden, waarbij het Valleikanaal traag door oneindig laagland gaat…

Ons (particuliere) buitengebied heeft nou eenmaal rijke schoonheid in overvloed. Trappend of stappend komt het je in volle glorie tegemoet, maar vergeet dan niet om alle opgedane indrukken bij een goed glas en fijn bord te verwerken.

HELLO AGAIN

Aldus geschiede, bij fonduerestaurant Hello Again, zoals gezegd. Een vorkje prikken is met recht geschiedenis, want er zijn nog maar weinig restaurants in Nederland waar je je vleesje, visje, kaasje of bloemkoolroosje zelf in het diepe kunt gooien. Het voelt een beetje als kerst in de zomer, ook door de warme gastvrijheid van Santa Dingemans en elfje Lot, die bezig zijn aan hun laatste fonduedagen.

Na deze bijzonder vakantie-ervaring vervolgden wij onze trip down memory lane lijnrecht huiswaarts. Ik zou deze Hamersveldseweg toeristisch gezien graag duiden als monumentaal parelkoord door onze gemeente, ware het niet dat uitgerekend in het hart lelijke puisten de ketting ontsieren, te weten nummers 71, 82 en 84. Wordt het na jaren niet eens tijd dit dorpsgezicht in bescherming te nemen? Voor gast én ingezetene!

Reageren? E-mail: Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

(Deze column verscheen woensdag 12 juli in de papieren editie van de Leusder Krant)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie