Afbeelding
Foto via Beddies.nl

Babykamer inrichten, waar te beginnen?

Partnercontent

Het is leuk nieuws; een baby is op komst. Een nieuw leven zorgt voor veel veranderingen in het leven van aanstaande ouders en hier wil je je uiteraard goed op voorbereiden. Zo is er ook de uitdaging van het inrichten van de babykamer. Welke kleur verf moet er op de muren komen? Welke spullen zijn er allemaal voor de pasgeborene nodig? En wat moet er vooral niet in een babykamer komen te staan? In dit artikel kom je erachter waar jij op moet letten bij het inrichten van de babykamer voor jouw baby.

Op tijd beginnen met behangen of verven

Allereerst is het belangrijk om na te denken over wat er op de muur moet komen. Hierbij kun je behangen of verven. Echter, het is wel belangrijk om na te denken over behanglijm, verf en andere middelen die worden gebruikt en waar gevaarlijke stoffen in kunnen zitten. Deze stoffen kunnen onveilig zijn voor de baby en daarom is het belangrijk op tijd te beginnen met behangen of verven, waarna de ruimte goed geventileerd moet worden.

Het kiezen van de juiste kleur

Je kunt de kleuren van de babykamer uiteraard aanpassen op het geslacht van de baby, als je hiervan op de hoogte bent. Echter, je kunt ook voor verrassende kleuren gaan, zoals geel, groen en oranje, welke voor zowel jongetjes als meisjes geschikt zijn. Dit kun je afstemmen op de meubels, zoals de kinderkledingkast. Felle kleuren kunnen een baby echter ook onrustig maken, waardoor lichte, zachte kleuren de voorkeur hebben. Je kunt hierbij aanvullen met accessoires, zoals stickers voor op de muur, knuffels, lampen, foto’s en schilderijen en naamletters.

Spullen voor in de babykamer

Daarnaast is het belangrijk de babykamer met diverse spullen op te vullen. Maak een lijstje met producten die je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  •  Commode, omdat een commode een handige opbergplek vormt
  • Gordijnen
  • Kinderkledingkast
  • Nachtlampje
  • Opbergdozen en -planken
  • Stoel om borstvoeding aan je baby te geven
  • Thermometer om de temperatuur van jouw baby in de gaten te houden
  • Wiegje of ledikant met een hoeslaken en matras

Het is tijdens de aankopen verstandig om rekening te houden met de grootte van de kamer. Veel dingen dienen namelijk als opvulling en verhoging van het gemak en het moet allemaal wel op een praktische manier in de ruimte en in het budget passen.

Oog voor veiligheid

Het allerbelangrijkste van een babykamer moet de veiligheid zijn. Je wil ongelukken vermijden en de spullen die erin staan moeten ook aan de veiligheidseisen voldoen. Er zijn nog andere dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw babykamer gaat inrichten. Verwarm en ventileer de kamer bijvoorbeeld goed. Een gemiddelde babykamer heeft een temperatuur van zestien tot achttien graden Celsius en wordt regelmatig geventileerd.

Zorg er daarnaast voor dat het bedje van je baby niet te dichtbij de verwarming of in de volle zon staat. De lichaamstemperatuur van baby’s is namelijk nog niet helemaal stabiel en baby’s kunnen hierdoor makkelijk oververhit raken. Ook branden ze zich op deze manier snel aan de verwarming als ze deze aanraken. Daarentegen moet het bedje ook niet op de tocht staan, omdat jouw baby dan ziek kan worden.

Een ander belangrijk punt is dat er geen losse lampjes, koorden en snoeren in de babykamer liggen. Deze kunnen een gevaar vormen voor je baby, aangezien je baby hiermee kan spelen. Stopcontacten moeten daarnaast een beschermplaatje hebben, zodat baby’s hun vingers er niet in kunnen stoppen. Zolang je baby niet met het speelgoed in zijn bedje speelt, is het ook verstandig om het in zijn geheel weg te halen. Het kan namelijk voor een gevaarlijke situatie zorgen als het op hem of haar terecht komt.

Hoe ga jij jouw babykamer inrichten?

advertentie