Afbeelding
Foto: Ana Dominguez Ruiz via Unsplash

Leg een sedumdak in Leusden!

19 mei 2023 om 07:46 Partnercontent

Woont u in de gemeente Leusden en wilt u voordelig uw woning verduurzamen? Denk dan eens aan het aanleggen van een sedumdak! Deze groene daken brengen veel voordelen met zich mee voor natuur, klimaat en voor uw woning zelf. Ze dragen bij aan een klimaatbestendigere omgeving, wat de komende jaren steeds belangrijker zal worden in Nederland. De gemeente Leusden ziet hier ook het belang van in en biedt daarom haar inwoners een stimuleringslening duurzaamheid aan. Hiermee kunt u voordelig inzetten op maatregelen die uw woning duurzamer maken, zoals zonnepanelen, een warmtepomp óf een sedumdak.

Wat doet een sedumdak?

Een sedumdak is dus een voorbeeld van een duurzame maatregel. Maar waarom eigenlijk? De voordelen van groene daken hebben betrekking op verschillende onderdelen. Voornaamste kenmerk is dat de daken veel regenwater op kunnen slaan. Daardoor stroomt er minder water af naar het riool, wat tijdens hele zware regenbuien overstromingen kan voorkomen. Een sedumdak zorgt ook voor een lagere omgevingstemperatuur. Een grijs of zwart dak houdt erg veel warmte vast, terwijl planten deze warmte niet opnemen. Daardoor voelt het ’s zomers ook vaak koeler in een park of bos dan gewoon op straat. Daarnaast trekt een sedumdak belangrijke soorten zoals bijen en vlinders aan, welke bijdragen aan het bestuiven van gewassen én een sterkere biodiversiteit. Ook zorgt het dak voor een extra isolerende laag op uw woning, en is het dak extra bescherming tegen brand. Als bijkomend voordeel, stijgt daardoor ook de waarde van uw huis.

Waarom sedumdaken in Leusden?

In Nederland gaan we steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Dat merken we de afgelopen jaar al, bijvoorbeeld met de overstormingen in Limburg of de periodes van lange droogte in de zomer. Als we niet slim omgaan met onze gemeenten en met ons water, kan dit in de toekomst voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat we onze gemeenten klimaatbestendiger maken. Dat houdt in dat ze beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door meer groen aan te leggen, wat zorgt voor een betere afvoer van water en een lagere omgevingstemperatuur. Als inwoner kunt u hier aan meehelpen door zelf een stukje groen aan te leggen: bijvoorbeeld een sedumdak!

Ontvang een duurzame lening in Leusden!

In sommige gemeente in Nederland is het mogelijk om subsdie of een lening te ontvangen voor het plaatsen van een groendak. Dit is ook mogelijk in de gemeente Leusden! Via de stimuleringslening duurzaamheid, kunnen inwoners tussen de €2500 en €15.000 lenen om in te zetten voor duurzame maatregelen. Onder maatregel 14, het plaatsen van een vegetatiedak, is de lening dus ook te gebruiken voor sedumdaken. Hier zit wel de voorwaarde aan vast dat de onderconstructie van het dak geïsoleerd is met een minimale isolatiewaarden van Rc 2,5, of dat het onderliggende dak tegelijk geïsoleerd wordt, met een minimale waarde van Rc 4 of hoger. Gezien de hoogte van de subsidie en deze voorwaarden, is het dus een verstandige keus om ook meteen het dak te laten isoleren wanneer u een sedumdak aan legt in Leusden.

Andere duurzame maatregelen

Wilt u helemaal voor duurzaam gaan, dan kunt ook een aantal van de andere regelingen uit de lijst invoeren. Deze hebben veelal te maken met betere isolatie van de woning, zoals dak-, vloer, of gevelisolatie. Maar ook isolerende beglazing of buitendeuren vallen onder de stimuleringslening. Daarnaast kunt u ook inzetten op het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Daarmee kunt u op slimme, duurzamere manier uw huis verwarmen of zelfs zelf groene energie opwekken! Zo zorgt u er stapje bij beetje voor dat uw woning goed is voorbereid op de toekomst. De lening van de gemeente Leusden heeft een looptijd van 10 jaar, maar u mag altijd tussentijds aflossen. Dankzij deze regeling kunnen inwoners van deze mooie gemeente, voordelig inzetten op duurzaamheid!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie