Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei.
Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei. Annelies Busstra
Gezichten van dementie

Bijzondere expositie in bibliotheek

Zorg

LEUSDEN Op Wereld Alzheimer Dag wordt er in de bibliotheek aan de Hamersveldseweg een expositie geopend met werken gemaakt door Leusdenaren met geheugenproblemen. Deze expositie is ter afsluiting van het afgelopen jaar waarbij de werkgroep Dementie Leusden aandacht heeft willen geven aan de vele gezichten van dementie.

In de zomer van 2021 wilde de projectgroep, bestaande uit medewerkers van verschillende organisaties in Leusden die zich bezig houden met dementie, Leusden meer als dementievriendelijke gemeente op de kaart zetten. De projectgroep zocht hiervoor een coördinator op vrijwilligersbasis en Ellie Kuper werd voor deze rol gevonden. ,,Vorig jaar was het te kort dag om een expositie gerealiseerd te krijgen dus die hebben we nu als afsluiting georganiseerd. Omdat ik van mening ben dat de de ‘kracht van je boodschap, zit in de herhaling’ had ik voorgesteld om er een jaarproject van te maken met maandelijks een artikel in de Leusder Krant. Een artikel dat op enig manier te maken had met geheugenproblematiek met als doel om dementie bespreekbaar te maken. Maar ook om de omgeving bewust te maken van de problemen die partners en mantelzorgers ervaren door de geheugenproblemen en om het te herkennen en begripvol en met respect om te gaan met mensen met geheugenproblemen”, aldus Kuper.

De verwarring van de stijl van Escher is een parallel voor geheugenproblemen

DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTE Fiona Kröder, consulent samenleving van Lariks vragen we wat een dementievriendelijke gemeente betekent. ,,Het gaat voor mij over een prettige samenwerking tussen professionals, de betreffende cliënten, hun mantelzorger(s) en vrijwilligers. Het maatjesproject dementie is acht jaar geleden opgezet omdat er een toenemende vraag was voor maatjes voor mensen met dementie. Als coördinator van vrijwilligers heb ik het project vanuit de kinderschoenen zien uitgroeien tot een goedlopend project.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Een aantal bewoners van Het Gastenhuis heeft gehaakt en gebreid en hun werk is verwerkt op de fiets. Zo kreeg de fiets steeds meer kleur en kon iedereen op eigen niveau meedoen. - Foto: Ellie Kuper

Een maatje brengt gezelligheid en de mantelzorger wordt daarmee even ontlast. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een dementievriendelijke samenleving en verdienen daarom veel waardering en aandacht. ,,Helena Linneweever is ruim zeven jaar de vrijwillig coördinator van het maatjesproject dementie. Zij is zo bevlogen en heeft al zóveel prachtige matches gemaakt. Deze maatjesvrijwilligers hebben veel ervaring en zijn heel trouw, hun hart ligt echt bij deze doelgroep. Jarenlang heb ik met veel voldoening en plezier ondersteuning geboden aan deze vrijwilligers. Per april 2022 is maatjesproject dementie overgedragen aan Welzin. Ik hoop echt dat het maatjesproject nog lang mag blijven bestaan.”

BIJDRAGE EXPOSITIE Wethouder Patrick Kiel opent op woensdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, de expositie openen om 11.00 uur in de bibliotheek. Het grootste doek van de expositie is gemaakt door cliënten van dagbesteding de Vallei. 

Annelies Busstra, dagactiviteitencoach bij Welzin, onderdeel van Beweging 3.0, vertelt dat de bezoekers enthousiast aan het doek hebben gewerkt. ,,We hebben een werk in ‘Escherstijl’ gemaakt. Bij de kunstwerken van Escher moet je een paar keer kijken en je stelt jezelf de vraag of het wel klopt. Het kan verwarring geven. Zo kan er een parallel getrokken worden met mensen met geheugenproblematiek. Zij ervaren vaak ook verwarring. Maar het is ook een kleurrijk schilderij geworden dat symbool staat voor de eigenheid van onze bezoekers: mensen met een eigen persoonlijkheid en een eigen geschiedenis. Stuk voor stuk mooie en waardevolle mensen.”

,,Het draait zeker niet alleen om dementie. Onze bezoekers hebben enthousiast meegewerkt aan het doek en hebben er echt van genoten. We gaan zeker samen met hen de expositie bekijken.”

Dit artikel maakt deel uit van de serie artikelen om ‘De vele gezichten van dementie’ in beeld te brengen met als doel om in Leusden meer kennis en begrip te creëren over dementie.
De serie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden. Op woensdag 21 september 2022, Wereld Alzheimer Dag, is de expositie ‘de vele gezichten van dementie’ voor twee maanden lang te bewonderen in de bibliotheek aan de Hamersveldseweg 77 tijdens de openingstijden.

door Mariska Stehouwer

Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei.
Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei.
Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei.
Realiseren van het creatief werk door bezoekers van De Vallei.
advertentie
advertentie