Afbeelding
Pixabay

Column Marco Bosmans: ‘Tevredenheid is goed voor de gezondheid’

13 september 2023 om 11:09 Column Knipoogje

Knipoogje: Passionisten

Of hij pas foto’s maakt. Nee, al honderd jaar…

De belegen grap is minstens zo oud als het leidend voorwerp, Jan Verhoeff. De bekendste fotograaf van Leusden kiekte volgens mij al plaatjes in de tijd van camera obscura. Hij weet van geen ophouden. En dus zat ik vorige week voor de zoveelste keer op zijn kruk voor een serie pasfoto’s. Een uitdaging voor de Hamershof-nestor, want ik ben niet bepaald een lachebek. Echt waar, zelfs voor de emotieloze vereisten aan een moderne pasfoto had Verhoeff twee pogingen nodig om mijn mondhoeken iets te laten krullen. Het is gelukt: volgende week mag ik een vers rijbewijs afhalen op het gemeentehuis. Wat mij betreft hoort daar ook een nieuwe auto bij, maar het thuisfront denkt daar anders over.

Wat mij betreft hoort daar ook een nieuwe auto bij, maar het thuisfront denkt daar anders over

Er kwam vorige week trouwens nog zo’n nestor op mijn pad: groenteboer John. Al op zijn elfde stond-ie in de sokkenkraam van zijn vader en sinds een jaar of dertig kraamt hij groenten en fruit, ook op de weekmarkt op de Biezenkamp. Geweldig, dit soort passionisten! Daar tikte ik een uitroepteken achter, omdat ik maandag las dat het aantal honderdplussers in ons land flink is gestegen. Oké, we doen het verhoudingsgewijs weliswaar nog niet zo goed als Ierland, Hongarije en Frankrijk, maar het gaat de goede kant op. Die statistieken zijn voor een deel gebaseerd op levensgeluk. Met andere woorden: tevredenheid is goed voor de gezondheid. Je kunt dus maar beter een heel leuke baan hebben. En hóuden, zoals fotograaf Jan en groenteboer John.

Juf Anja kon ook haar passie kwijt, maar mocht helaas geen eeuwling worden. Anja Gijtenbeek was getuige van het getogen van half Achterveld. Meer dan veertig jaar was ze kleuterjuf op het Hummeltjeshonk en de St. Jozefschool. Welke hummel in het dorp herinnert zich niet haar verhaaltjes en goocheltrucs? In 2010 nam ze afscheid van St. Jozef en vorige week nam St. Jozef afscheid van haar. Of in de troostende woorden die ze zelf vaak gebruikte naar haar kleuters: Juf is nu zelf een hemels sterretje.

Van de juf tot slot naar de meester. De burgemeester, voor de goede orde. Hij preekte maandagavond zijn passie, want hij is nog lang niet klaar met Leusden. Gerolf Bouwmeester vroeg om een herbenoeming en wist zich gesteund door de raad én de Kroon. Wonderlijk, want afgelopen vrijdag liet de eerste burger zijn raadsleden nog alle hoeken van het speelveld zien tijdens een zogenoemde retraite. De afmattende stormbaan versus een lesje collectieve arenapolitiek en na afloop samen cassave knabbelen. Er is niets mis met raadspassie, maar dan wel één voor allen en allen voor één; zo zal het ongeveer geklonken hebben onder het knallen van de zweep, vermoed ik. Voor wat het waard is, ook ik heb alle vertrouwen in de expeditie van onze gepassioneerde Robinson, mede om zijn natte oogjes. Hij leve hoog. En lang.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie