'De kans is dan ook groot dat Sinterklaas zich dit jaar wat vaker laat zien in ons dorp.'
'De kans is dan ook groot dat Sinterklaas zich dit jaar wat vaker laat zien in ons dorp.' Heijne Fotografie

Column Marco Bosmans: ‘Het is belachelijk, nu Vivaldi zijn derde jaargetijde heeft ingezet, ontstaan bij mij al kriebels voor de feestdagen

20 september 2023 om 10:50 Column Knipoogje

Knipoogje: Sint?!

Gerrit Hiemstra had zijn hielen nog niet gelicht of wolkbreuken en windstoten waren ons deel. En bedankt, weerman! Die breuken en stoten hadden we al een tijdje niet gehad. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de zachte nazomer deze week subtiel overgaat in een verkoelende herfst. De Treeker natuur kleurt vijftig tinten bruin, en de ochtendwandeling met Jochie behoeft weer een jasje voor het baasje. 

Aangezien ook de kalender zich komende zaterdag voegt naar de weersomslag kunnen we het ons maar beter laten welgevallen. Herfst is daar! En dus bewonder ik de kleurenpracht, hark ik mijn straatje schoon en schik ik mij in ADAM-outfit. Nee, geen vijgenblad voor de jongeheer, maar een pullover van die kledingwinkel in de Hamershof.

 Er gaan geruchten dat Sint een logeerplek en een kluis voor zijn cadeautjes zoekt in de Hamershof

September gaat overigens ook gepaard met prettige omstandigheden. De wind blaast om het huis, in de keuken pruttelt najaarskost en Boeren zoeken weer Vrouwen. De tuindeur gaat dus wat eerder op het slot, zodat we gezellig kunnen bankhangen voor Yvon Jaspers of een of andere uitgestelde serie. Hond aan de voet, poes op schoot en de hand in een bak met grabbelnoten. 

Nu Vivaldi zijn derde jaargetijde heeft ingezet, ontstaan bij mij al kriebels voor de feestdagen. Het is belachelijk, ik weet het, maar dat heeft voor een deel met mijn schrijverij te maken. Tijdschriften zijn hun tijd immers ver vooruit. Dus worden van mij nu al artikelen over kerst verwacht of persberichten over een heerlijk Italiaans evenement op Kasteel Duivenvoorde in december. En tussen de panettones door klopt ook de Sint aan mijn deur. Hij mag dan pas op 18 november aankomen in Gorinchem, daarna komt-ie in galop deze kant op. 

De Goedheiligman resideert dit jaar in Baarn, een paar kilometer verderop. Kasteel Groeneveld zal namelijk worden omgetoverd tot een heus Sinterland en ook daar is uw krantenschrijver deze dagen mee belast. En ik niet alleen, ook Erwin Jansma schijnt ervan te weten. De voormalig wethouder van Leusden én Baarn zou als strategisch verbinder een kruidnootpact hebben gesmeed met de kindervriend. De kans is dan ook groot dat Sinterklaas zich dit jaar wat vaker laat zien in ons dorp. Niet alleen mogen we ons verheugen op een sfeervolle intocht en bezoekjes aan de winkelcentra, er gaan geruchten dat Sint een logeerplek en een kluis voor zijn cadeautjes zoekt in de Hamershof. Dat zou niet alleen spannend, maar ook verrassend zijn. Dit jaar sloot hier immers zijn favoriete speelgoedwinkel de deuren. Wat moet Sint nu met het zoveelste Lego-verlanglijstje van de kleine Gerolf?

Kortom, met een paar feestelijke dagen in een ver vooruitzicht wens ik u nu alvast een kleurrijke herfst met knusse tv-avondjes en hier en daar een frisse breuk of stoot. En op mijn eigen verlanglijstje: sokken, een venkelworst en flesje Salentein.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie